Menu Zavřeno

Budapešť je najviac nedocenená dovolenková destinácia pre nadšencov vína


Etyek je domovom približne 120 vinárskych závodov a väčšina z nich produkuje biele odrody vrátane Törley, šumivého vína, ktoré ste si možno všimli v regáloch vo vašom miestnom obchode s alkoholickými nápojmi. Zatiaľ čo toto vinárstvo má impozantný výkon – 12 až 14 miliónov fliaš ročne – sú to menšie rodinné prevádzky, kde si môžete vyskúšať vína jedinečné pre túto časť sveta a stretnúť sa s vinármi, ktorí sa usilujú o obnovenie priemyslu. Pomaly fermentované víno je tu tradíciou.

most

Maďarská výroba vína má 2 000 rokov histórie. Hovorí sa tam: „Môžete kritizovať moju ženu, môžete kritizovať moje jedlo, ale nikdy prosím nekritizujte moje víno.“ Nagy, vlastník  Gradowski Estate, prevádzkuje degustačnú miestnosť a reštauráciu, kde si hostia môžu vyskúšať mnohé vína. Napríklad odroda Kadarka, ktorá sa ťažko udržiava, pretože je náchylná na choroby, bola počas sovietskej okupácie Maďarska zredukovaná a nahradená hroznom s lepšou toleranciou. Pred komunizmom bolo 60 percent viníc v krajine s odrodou Kadarka; do roku 1990 klesol tento počet na 1%. Veľa ľudí si myslí, že 99 percent produkcie počas tohto obdobia nebolo víno, ale alkoholová kvapalina v fialovej farbe.

Spomínajú si na to, že sa tieto vína vylievali do záchodu. Oživenie tohto zabudnutého hrozna bolo náplňou Nagyho života. V Maďarsku môžete ochutnať pri degustácií vín aj tradičnú maďarskú večeru –  kurací paprikáš. Všetci vinári preferujú kvalitu nad kvantitou. Sú tiež trpezlivo vášniví vo svojej práci. Je to náročná práca pestovať kvalitné vínne odrody, ale s týmto prístupom sa kvalita vín v Maďarsku časom bude zlepšovať.

víno

Maďarsko sa oplatí navštíviť nie len kvôli pamiatkam, ale aj kvôli vínu. Nebudete to ľutovať a ochutnáte veľa kvalitných vín a užijete si skvelú dovolenku. Výhodou ešte je, že v Maďarsku nie je tak drahé ubytovanie a jedlo. Nachádza sa tam aj veľa zaujímavých kúpalísk a ďalších atrakcií.